marți, 5 ianuarie 2016

TARTA CU FRUCTE UMPLUTA CU SOS DE VANILIE SI MAC


Ingrediente pentru crusta crocanta:
300 gr. faina "OOO"
200 gr unt sau 250gr margarina
100 gr zahar brun
3 galbenusuri
1 praf de sare
Coaja rasa de la 1 portocala si o lamiae
Zeama de la jumatate de lamaie
1 praf de copt

Ingrediente pentru crema de vanilie :
4 galbenusuri de oua de casa
750 ml. lapte
150 gr. zahar
1 pastaie vanilie
100 gr unt, de preferat mai gras
25 gr. faina alba calitate superioara
25 gr amidon alimentar
2 linguri mac

Pentru decor fructe de kiwi si portocala.
1 foiae de gelatina.


Preparare aluat :
Se cerne faina cu sarea intr-un vas care a fost racit in prealabil, apoi se adauga zaharul si  untul, se framanta pana rezulta un aluat sfarmicios.
Se agauga apoi galbenusurile, coaja rasasa de lamaie si portocala si praful de copt stins in zeama de lamaie.
Se framanta atat cat sa fie amestecate toate ingredientele. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere, se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider minim 30 de minute.
Se scoate aluatul de la frigider si se intinde dupa forma in care urmeaza sa fie copt care a fost unsa in prealabil. Se inteapa cu furculita aluatul si se pune deasupra hartie de copt peste care se toarna orez sau boabe de fasole pentru o coace uniforma.La final se inlatura hartia de copt si se mai da la cuptor 5-10 minute pentru o crusta aurie. Se lasa la racit.

Preparare crema:
Fierbem laptele impreuna cu semintele din pastaia de vanilie .
Separam galbenusurile de albusuri (folosim o cratita mai mare, fiindca o vom folosi si la foc).
Adaugam zaharul si amestecam cu un tel sau un mixer.
Adaugam un polonic de lapte si mixam bine  compozitia.
Adaugam  faina cernuta si amestecam bine ca sa nu ramina cocolase.
Adaugam restul laptelui cu un polonic, mereu amestecind cu o lingura din lemn sau un tel.
Fierbem compozitia la foc mic , amestecind din cand in cand cu telul pina incepe sa se ingroase.
 Stingem focul si adaugam 15 gr. unt.la final adugam macul prajit.
 Preparam gelatin conform instructiunilor de pe ambalaj. (eu am folosit o folie de gelatina la 75 ml apa).

Umplem tarta cu crema de vanilie si o lasam la racit apoi ornam cu fructe si turnam un strat subtire de gelatina neutra.