vineri, 4 decembrie 2015

FICATEI TRASI LA TIGAIE CU IERBURI AROMATE SI CONIAC CU GARNITURA DE CARTOFI NATUR

Ingrediente:
-         1 kg ficatei de pui
-         1, 5  kg cartofi
-         2 ardei capia
-         Cimbru
-         Oregano
-         Un catel de usturoi
-         Sare piper
-         Patrunjel verde
-         50 ml coniac
-         50 gr unt
-         Ulei de masline
-         1 lingurita boia de ardei afumata (boia spaniola)


Preparare:
Se curate cartofii, se spala, se taie cubulete si se pun la fier cu sare.
Se fierb circa 20 de minute, apoi se scurg.
Peste cartofi se pune  putin ulei de masline ,ardeiul capia tocat foarte marunt, si patrunjelul tocat , se potriveste de sare si piper si se amesteca.

In acelasi timp se curata si se spala ficateii, apoi se scurg.
Intr-un vas nonaderent se pune untul in putin ulei de masline la incins apoi se adauga usturoiul taiat si ficateii,se calesc putin , apoi se adauga coniacul si se flambeaza.
Se condimenteaza cu sare, piper, apoi se adauga spre final cimbrul, oregano, boiaua spaniola. Se serveste impreuna cu cartofii natur.
Pofta buna !

SALATA DE TELINA CU MAIONEZA DE AVOCADO SI NUCI

Ingrediente:
-         o telina mare
-         un fruct de avocado copt
-         o lamaie
-         ulei de masline
-         nuci
-         sare, piper
-         patrunjel pentru decor


Preparare:

Se curata telina si se da pe razatoare, apoi se stropeste cu zema de lamaie.
Fructul de avocado se taie in doua si se scoate samburele, apoi se scoate cu o lingura miezul care se paseaza cu furculita pana are consistenta unui piure.
Se amesteca piureul de avocado cu zeama de lamaie si ulei de masline pana are consitenta unei maioneze, la final se condimenteaza cu sare si piper.
Se scurge telina de zema si se amesteca cu maioneza de avocado si nucile taiate grosier.
Se poate orna cu bucatele de nuci prajite pentru o textura diferita si frunze de patrunjel.
Eu cu ajutorul acestei salate prepar tartine.
Pofta buna !


miercuri, 2 decembrie 2015

SUPA CREMA DE CIUPERCI CU NAUT SI AFUMATURA


Ingrediente

1 kg ciuperci
200 gr naut fiert (ca sa fiarba mai repede si sa iasa toxinele din naut se pune la inmuiat in apa calduta cu o ligurita de bicarbonat, 
apoi se firbe cam 20 min la" oala minune")
200 gr afumatura
1 ceasca smantana
1 ceasca coniac
Sare,piper
Marar , partrunjel
Apa


Preparare

Se fierbe nautul si se scurge de apa.
Se caleste afumatura cu ciupercile , apoi se condimenteaza, se stinge cu coniac si se mai lasa putin la foc pana se evapora alcoolul.
Se adauga apa si se pune la fiert impreuna cu jum atate din cantitatea de naut.
Cealalta parte de naut impreuna cu smantana se paseaza cu blenderul si se adauga in supa.
La final se pune patrunjelul si mararul tocat fin.

Eu servesc supa cu crutoane de paine care le ung cu un amestec de unt , patrunjel tocat fin, parmesan ras si putin usturoi care le dau la cuptor cam 5 minute.


Pofta buna !

TORT RACORITOR CU LAMAIE


Pentru blat ai nevoie de :

8oua
16 linguri zahar
16 linguri ulei
16 linguri faina
1 praf de copt
Zeama de la o lamiae si coaja rasa de la doua lamaii
Esente de lamaie si vanilie

Se bat oualele cu zaharul si apoi se adauga uleiul si esentele 
Apoi faina si praful de copt stins in zeama de la lamiae si coaja rasa
Se da la cuptor in tava tapetata cu margarina si faina.


Pentru ornat :
1 albus de ou
2 lingurite suc de lamaie
200 gr zahar pudra
250 gr frisca de smantana
1 compot piersici


Pentru crema de deasupra, pentru royal icing eu folosesc 1 albus de ou, suc de lamaie si 200 gr zahar aproximativ. Se bate albusul spuma , se adauga sucul de lamaie apoi zaharul pudra treptat pana are o consistenta teapana si nu se lasa la final adaugi colorant
Eu am pigmenti naturali extrasi din fructe.

Blatul il siropez cu zeama de compot de piersici cu putina lamaie
Iar la mijloc in loc de crema folosesc frisca din smantana si piersici din compot cu putina coaja de lamaie.
Vara este demential genul asta de tort

SUPA CREMA DE DOVLECEL SI PRAZ IN CRUSTA CROCANTA CU PARMEZAN


Ingrediente:
2 dovlecei (750g)
1 ceapa (100 g)
100 g praz

100 gr spanac
500 ml supa de zarzavat sau apa
2 linguri ulei de masline

100 ml smantana dulce
sare, piper

Preparare:
Dovleceii se curata si se taie in cubulete mici.

Ceapa se taie marunt si prazul in rondele si se prajesc in ulei de masline la foc mic.
Se adauga dovleceii si spanacul se mai calesc putin.

Apoi se adauga supa de legume si se lasa la fiert.
Cand supa este fiarta se paseaza cu blenderul.ca supa sa aiba o textura mai fina este indicat sa fie trecuta si prin strecuratoare.

Crusta se prepara astfel:
Folosim cca 100 gr de faina ,1/2 ceasca Parmezan ras, 50 gr.unt si galbenusul de la un ou, sare.
Se framanta aluatul iar daca este necesar se aduga putina apa.
Aluatul rezultat se coace in intins pe sfere facute din hartie de copt  sau din folie de aluminiu .

Supa se serveste in crusta cu smantana deasupara.
Pofta buna.


OMLETA CU SPANAC SI MUSCHI AFUMAT


Ingrediente:
500 gr spanac proaspat sau congelat
150 gr muschi afumat sau kaizer
3 linguri de ulei
2 catei de usturoi tocati marunt
8 oua
Sare si piper

Preparare:
Pui uleiul la incins si calesti muschiul taiat cubulete , apoi usturoiul pana devine auriu.
Se adauga spanacul si se mai gateste circa 5 minute. Compozitia rezultata se lasa putin la racit apoi se adauga peste oualele batute si se condimenteaza cu sare si piper.
Compozitia rezultata se imparte in doua si se prajesc omletele pe ambele parti.


Pofta buna!