Ingrediente pentru crusta
crocanta:
300 gr. faina "OOO"
200 gr unt sau 250gr margarina
100 gr zahar brun
3 galbenusuri
1 praf de sare
Coaja rasa de la 1
portocala si o lamiae
Zeama de la
jumatate de lamaie
1 praf de copt
Ingrediente
pentru crema de vanilie :
4
galbenusuri de oua de casa
750 ml.
lapte
150 gr.
zahar
1 pastaie
vanilie
100 gr
unt, de preferat mai gras
25 gr.
faina alba calitate superioara
25 gr
amidon alimentar
2
linguri mac
Pentru decor fructe
de kiwi si portocala.
1 foiae de
gelatina.
Preparare aluat :
Se cerne faina cu
sarea intr-un vas care a fost racit in prealabil, apoi se adauga zaharul
si untul, se framanta pana rezulta un
aluat sfarmicios.
Se agauga apoi
galbenusurile, coaja rasasa de lamaie si portocala si praful de copt stins in
zeama de lamaie.
Se framanta atat
cat sa fie amestecate toate ingredientele. Se modeleaza aluatul sub forma unei
sfere, se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider minim 30 de
minute.
Se scoate aluatul de
la frigider si se intinde dupa forma in care urmeaza sa fie copt care a fost
unsa in prealabil. Se inteapa cu furculita aluatul si se pune deasupra hartie
de copt peste care se toarna orez sau boabe de fasole pentru o coace uniforma.La
final se inlatura hartia de copt si se mai da la cuptor 5-10 minute pentru o
crusta aurie. Se lasa la racit.
Preparare crema:
Fierbem laptele impreuna cu
semintele din pastaia de vanilie .
Separam galbenusurile de
albusuri (folosim o cratita mai mare, fiindca o vom folosi si la foc).
Adaugam zaharul si amestecam
cu un tel sau un mixer.
Adaugam un polonic de lapte
si mixam bine compozitia.
Adaugam faina cernuta
si amestecam bine ca sa nu ramina cocolase.
Adaugam restul laptelui cu
un polonic, mereu amestecind cu o lingura din lemn sau un tel.
Fierbem compozitia
la foc mic , amestecind din cand in cand cu telul pina incepe sa se ingroase.
Stingem focul si
adaugam 15 gr. unt.la final adugam macul prajit.
Preparam
gelatin conform instructiunilor de pe ambalaj. (eu am folosit o folie de gelatina la 75 ml apa).
Umplem tarta cu
crema de vanilie si o lasam la racit apoi ornam cu fructe si turnam un strat
subtire de gelatina neutra.