sâmbătă, 21 noiembrie 2015

PIZZA CORONITA CU BRANZA TOPITA


Pentru blat ai nevoie de:
400gr faina alba “000”
100 ml apa
100 ml lapte
25 gr drojdie de bere proaspata
3 linguri ulei de masline
1 lingurita sare
1 lingurita zahar


Pentru umplutura ai nevoie de :
6 triunghiuri branza topita pe care o rulam sub forma unor sfere
1 ardei capia
250 gr salam
100gr cascaval
1 carnat afumat
3 ciuperci de marime medie
1 conserva rosii cubulete pentru sos
Porumb dulce si masline pentru décor
Oregano
Sare, piper si un praf de zahar pentru sos

Pregatesti asa:
Se dizolva drojdia in apa amestecata cu laptele, ambele caldute.apoi se adauga sarea , zaharul ,si uleiul de maslin amestecand energic.compozitia rezultata se torna peste fainasi se framanta bine aluatul.aluatul rezultat se unge cu putin ulei de masline ca san u prinda crusta si se lasa circa 2 ore la dospit.

Di conserva de rosii cubulete impreuna cu sarea,zaharul,piperul si oregano pregatim un sos pentru a unge blatul.
Intindem blatul de pizza pe care il ungem cu sosul rezultat si il dam la cuptor circa 5 min, dupa care il scoatem si in 6 colturi facem niste “cuiburi”pentru bilele de branza topita dupa care asezam topingul dupa preferinte.
Se da la cuptor pentru circa 15 -20 minute

Pofta buna.

RISOTTO CREMOS CU PIEPT DE PUI LEGUME SI SMANTANA



Ai nevoie de:
2 cesti orez de preferat cel cu bob mare
6 cesti apa sau supa de pui
2 /3 cesti ardei gras rosu galben verde
2 cesti ciuperci champinion
Piept de pui tocat cubulete mici
2 cesti smantana cremoasa
¼ pachet unt
Patrunjel
Sare si piper

Pregatesti asa:
Calesti pieptul de pui impreuna cu ardeiul si ciupercile in unt apoi adaugi orezul si mai calesti putin pana devine sticlos
Adaugi supa de legume treptat si lasi sa fiarba aproximativ 20 min.
La final se adauga smantana si patrunjeleul si mai lasam la fiert circa 3 min.
Cand servim putem adauga si parmezan ras.

Pofta buna

SUPA CREMA DE CARTOFI FIERTI IN LAPTE CU BACON SI SEMINTE DE DOVLEAC

Ingrediente:
-      400 gr  cartofi,
-      50 gr unt,
-      1 l lapte dulce,
-      Sare, piper, nucsoara
-      1 ceascuta smantana
-      Cateva fasii de bacon,
-      Seminte de dovleac prajite

Preparare :
Se curata cartofii, se taie bucati si se pun la fiert in apa cu sare. Dupa ce sunt aproape fierti cartofii, se scurge apa si se adauga laptele fierbinte  si se mai fierb putin.
Dupa ce au fiert foarte bine cartofii se strecoara , pastrandu-se laptele, se paseaza impreuna cu untul, sarea, piperul si nucsoara, apoi se adauga latele si smantana.
Se frig fasiile de bacon pana devin crocante.
Se parjesc semintele de dovleac intr-o tigaie nonaderenta.
Se serveste supa calda cu fasii de bacon si seminte de dovleac.

Pofta buna !

LIPII UMPLUTE CU SALATA DE AVOCADO, RODIE SI PUI


Ingrediente pentru 4 persoane:
-         4 lipii cu seminte;
-         Piept de pui
-         1 morcov
-         1 ardei gras rosu
-         O conserva porumb dulce
-         Salata icerberg
-         1 avocado
-         1 rodie
-         Ulei de masline
-         Sare, piper
-         1 lamaie
-         1 lingurita miere



Preparare:
 Se taie pieptul de pui cubulete, se asezoneaza cu sare si piper si se trage la tigaie in ulei de masline.
Din jumatate de avocadopasat impreuna cu coaja rasa de la lamaie, suc de lamaie, miere, sare piper si ulei de masline se pregateste un dressing.
Cu ajutorul unui peeler de legume se razuie morcovul. Se toaca restul ingredientelor , se amesteca cu pieptul de pui  si la final se adauga  rodia si dressingul cu avocado si miere.
Se servesc in lipii incalzite in prealabil.

Pofta buna !

vineri, 20 noiembrie 2015

TARTA APERITIV CU CEAPA CARAMELIZATA SI CHIFTELE


Ingrediente pentru aluat crocant:
-         500gr faina alba cernuta;
-         250gr unt ;
-         2 oua ;
-         ½ pahar lapte
-         Sare.
Ingradiente pentru umplutura:
-         2 cepe albe, 2 cepe rosii,
-         2 lingurite de zahar
-         ½ lingurita cimbru uscat
-         200 gr bacon,
-         50 gr cascaval ras,
-         2 oua,
-         250 ml smantana pentru gatit
-         Un praf de nucsoara
-         Sare, piper
-         Chiftele sau carnat proaspat
Preparare:
Se pune faina cernuta impreuna cu untul,ouale, laptele sis area in robotul de bucatarie  si se amesteca pana rezulta un aluat omogen, sau se framanta manual. Aluatul rezultat se pune in folie de plastic si se da la rece circa 30 de min.
Se pune aluatul in forma de tarata si se da la cuptor.
Se taie cepa ajuliene si se pune la calit in putin ulei impreuna cu zaharul,sarea si piperul ,dupa ce s-a caramelizat se pune la racit.
Se pune amestecul de smantana ou si nucsoara in tarta apoi se presara ceapa caramelizata se pun rulouri din bacon si chiftelutele semi prajite.

Se da la cuptor  30-40 min.

joi, 19 noiembrie 2015

BRUSCHETE CU BRANZA DE CAPRA, NUCI SI MIERE


Ingrediente:

O franzela paine integrala
250 grame branza de capra sau feta
50 gr unt
Coaja de la o portocala
100 gr nuci
Cateva ligurite de miere

Preparare:

Se feliaza painea si se unge cu unt apoi se da la cuptor.
Dupa ce painea s-a rumenit se scoate din cuptor si se freaca cu coaja de portocala.
Nucile se prajesc putin intr-o tigaie non aderenta.
Se marunteste branza si se pune pe paine apoi se adauga nucile prajite si miere.

Pofta buna!

SUPA CREMA DE BROCOLI,TELINA APIO SI PRAZ, CU BACON FRIPT SI CRUTOANE DE PAINE


Ingrediente pentru 4 portii :
250 gr bacon afumat
1 litru de apa sau supa de pui
2 tije de praz
1 buchetel de broccoli
1 ceapa
1 catel de usturoi
1 tija de apio (telina)
Paine feliata veche.
Ulei de masline
Sare , piper.

Preparare:
Se toaca ceapa , prazul si tija de apio marunt si se calesc in putin ulei de masline, apoi se pun la fiert impreuna cu broccoli intr-un litru de apa sau supa de pui.
Dupa ce a fiert se paseaza  cu blenderul, se adauga uleiul de masline si se condimenteaza cu sare si piper.
Feliile de paine se freaca cu catelul de usturoi si se stropesc cu putin ulei de masline si se dau la cuptor  pana se rumenesc. Se taie apoi cubulete.
Baconul se frige la in tigaia de teflon  dupa care se taie cubulete.
Supa se serveste cu crutoanele de paine si baconul fript.

Dupa gust se mai pot adauga si seminte de pin trase la tigaie.

SCOICI CU PASTE LINGUINI CU CERNEALA DE SEPIE – PICANTE


VONGOLE CON LINGUINI AL NERRO DI SEPIA 


Ingrediente:

-      250 gr paste linguini cu cerneala de sepia
-      1 kg vongole (scoici)
-      1 ardei iute
-      Patrunjel
-      2 catei de usturoi
-      Ulei de masline
-      ½ pahar vin alb


Preparare:

-Vongolele(scoicile) se pun in apa rece sarata cu sare mare si se schimba apa de 2-3 ori, dupa care probam scoicile sa vedem daca sunt pline de nisip. Eu am folosit scoici deja curatate, deci sigure si fara nisip.
-Se pune apa la fiert pentru paste, iar cand fierbe adaugam pastele si saram. Lasam sa fiarba conform timpului recomandat pe ambalaj.
Cand sunt fierte pastele le scurgem de apa.
- Intre timp intr-o tigaie punem uleiul de masline, un cateii de usturoi tocati , ardeiul iute si putin patrunjel taiat marunt, adaugam putin vin alb dupa care punem si vongolele, le acoperim cu un capac (in acest fel ele incep sa se deschida).
-Dupa  ce s-au deschis scoicile adaugam pastele si servim.

Pofta buna !

miercuri, 18 noiembrie 2015

OUĂ SCOȚIENE CU SUSAN - APERITIV


Ingrediente:
-         12 oua fierte moi;
-         1 kg carne tocata;
-         1 legatura patrunjel verde;
-         2 cepe rosii taiate foarte fin;
-         2 linguri mustar,
-         2 fire cimbru verde;
-         Sare, piper,
-         Boia dulce
-         Pesmet,
-         Susan
-         Pudra de usturoi.
-         Ulei pentru prajit.
Preparare:
Cu cel putin 6-8 ore inaintea prepararii se condimenteaza carnea cu sare, piper si boia.
Se toaca ceapa rosie foarte fin sau se da pe razatoare .
Se toaca patrunjelul si cimbrul  si se pun  in compozitia de carne tocata  impreuna cu mustarul si ceapa tocata fin  si se da la frigider.
Se fierb ouale moi si se lasa la racit, apoi se decojesc.
Dupa ce s-au racit ouale se formeaza din compozitia de carne tocata  niste sfere in mijlocul carora se pun oule fierte moi. Acoperim in totalitate ouale cu compozitie dupa care le dam prin pesmet amestecat cu susan si putina pudra de usturoi.
Se prajesc in ulei incins pana devin rumene si se scot la scurs pe servet absorbant.
Se servesc calde de preferinta cu salata de sezon.

Pofta buna !

"CORNUL ABUNDENTEI"- CU SALATA DE CRUDITATI SI FILE DE MACROU FRIPT



Ingrediente  pentru 4 portii:
-          500- 700 gr aluat foietaj
-          Un ou
-          Susan
-          4 fileuri de macrou
-          O varza mica alba
-          O varza mica rosie
-          2 morcovi
-          Lamaie
-          Ulei de masline
-          Sare, piper
-          Optional  maioneza
-          Hartie de copt
Preparare:
Se realizeaza din hartie (3 straturi suprapuse – ca sa ramana conurile tepene) de copt 4 conuri.
Aluatul de foietaj se taie in fasii de circa 1,5 cm.
Se imbraca conurile ce hartie cu aluatul de foietaj , apoi se ung cu ou si se presara susan.
Se dau la cuptor intre 25-40 de minute in functie de cuptor.
Dupa ce s-au copt conurile se lasa la racit di apoi se indeparteazaq hartia de copt.

Fileurile de macrou se condimenteaza si se frig pe gril sau intr-o tigaie nonaderenta.
Dupa ce s-au racit de desfac fileurile de macrou in fasii potrivite.
Se toaca varza , morcovul se da prin razatoare si se amesteca cu macroul fript , apoi se potriveste cu ulei si zema de lamaie dupa gust(se poate adauga si o lingura de maioneza).
Dupa ce s-au racit cornurile se umplu cu salata de curditati si peste.

Pofta buna !


marți, 17 noiembrie 2015

BRIOȘE CU CAISE CONFIATE ȘI PORTOCALE

Ingrediente:
-         1 pahar (300gr) lapte;
-         1 pahar zahar;
-         ½  pahar ulei;
-         1 ou;
-         5 linguri dulceata de caise;
-         1 lingurita praf de copt stins in suc de portocala;
-         2 pahare faina;
-         1 pahar caise si coaja de portocala confiate
-         1 pastaie vanilie;
-         1 esenta lamaie;
-         Pasta de fondant diverse culori pentru ornat.
Preparare:
Se mixeaza intr-un bol oul cu zaharul si uleiul, se adauga apoi laptele si semintele din pastaia de vanilie.
In compozitia rezultata se incorporeaza faina cernuta, praful de copt stins in putina zeama de portocala , dulceata de caise, esenta de lamaie si fructele confiate.
Se toarna compozitia in forme de briose , se coc circa 20-25 min .
Dupa ce s-au copt briosele se lasa la racit.

Din pasta de fondant se decuperaza diverse forme si se orneaza briosele.

COPERTA PENTRU CAIET DE RETETE


BABY HERING PANE IN ALUAT CU BERE


INGREDIENTE:
-500 g Baby Hering
- 3 oua
- jumatate sticla bere
- faina cat cuprinde
- pudra de usturoi

-sare, piper proaspat macinat
-susan
-un iaurt mic
-un catel de usturoi
-marar, patrunjel
-lamaie
-ulei pentru prajit


PREPARARE:

Batem ouale , apoi adaugam faina cat sa iasa o compozitie mai groasa.Si subtiem cu bere.
condimentam apoi cu sare, piper proaspat macinat si pudra de usturoi.

Se amesteca pana devine un aluat consistent, dar nu prea gros.Pestele il taiem pe jumatate, scoatem sira spinari, in rest nu mai are oase.

Trecem pestele  prin compozitia de rezultata, il presaram cu susan si  il punem la prajit in ulei incins.Se prajeste pe ambele parti si se pune servetel de hartie ca sa absoarba excesul de ulei.
Pentru servire se pregateste un sos din iaurt amaestecat usturoi pisat marar si patrunjel fin tocat si optional zeama de lamaie. Acest preparat este excellent servit cu un pahar de bere.



Pofta buna !

SALATĂ DE ȚELINĂ CU SEMINȚE DE DOVLEAC ÎN COȘULEȚE DE MERE


Ingrediente:
-          O telina mare
-          1 lamaie
-          5 mere
-          Seminte de dovleac
-          2 oua
-          1 pahar ulei din samburi de struguri
-          Sare, piper
-          Patrunjel verde

Preparare:
Pentru maioneza se fierbe un ou si se raceste. Se amesteca galbenusul oului fiert cu un galbenus crud ambele la temperature camerei, se asezoneaza cu sare si piper incorporandu-se  uleiul in fir subtire iar la final zeama de lamaie dupa gust.
De da telina prin razatoarea fina si se stropeste cu zema de lamaie ca sa nu oxideze.
Se spala merele , se fropesc cu zeama de lamaie  si se scobesc in mijloc pentru a forma cosuletele.
Se amesteca telina cu maioneza, cu albusul de ou fiert fin tocat, patrunjel tocat fin si semintele de dovleac prajite si racite si se asezoneaza dupa gust.
Se umplu cosuletele cu salata de telina si se orneaza cu seminte de dovleac si patrunjel verde.
Acest preparat este un aperitiv rapid si sanatos.

Pofta buna.

Supa crema de fasole cu smantana, carnati chorizo





Ingrediente :
 - 500 gr fasole alba
- 1 morcov
- 100 ml smantana pentru gatit
- 150 gr carnat Chorizo
- 2-3 cuburi Maggi
- patrunjel verde
-sare, piper
-ulei de masline
-patrunjel verde

Preparare :
Se fierbe 500 gr fasole alba cu 1 morcov tocat marunt si 2-3 cuburi Maggi cu gust de afumatura(se poate folosi cu succes si fasolea alba prefiarta-din conserava) 
Cand fasolea este fiarta se  paseaza cu blenderul si se adauga 100 ml smantana pentru gatit, se asezoneaza cu piper proaspat macinat.
 Se taie feliute carnatul chorizo si se frige intr-o tigaie non aderenta.
 La final se adauga rondelele de carnat fript si patrunjel fin tocat.
 Este o supa excelenta pentru zilele racoroase de toamna.