sâmbătă, 28 noiembrie 2015

MUSCHI DE PORC CU SOS DE VIN ALB, UNT, IERBURI AROMATE SI CAPERE


Ingrediente:
6 bucati muschi de porc sau cotlete fara os
jumatate de pachet de unt
250 ml vin alb 
50 gr capere
1 legatura patrunjel verde,
1 crenguta cimbru,
o crenguta rozmarin
4 catei de usturoi
sare
piper mozaic

Preparare:

Se condimenteaza muschiul cu sare si piper si se frige pe gril.
Dupa ce s-a fript muschiul se lasa la odihnit.
Intr-o tigaie adanca se pune untul la incins in putin ulei de masline si apoi se adauga usturoiul, cand acesta este pe jumatate rumenit se adauga vinul si verdeturile tocate marunt.
Se lasa sa scada putin sosul apoi se adauga muschiul fript si caperele,se condimenteaza  cu sare si piper si se mai lasa 1-2 minute pe foc.
Se serveste cald .
Pofta buna !

miercuri, 25 noiembrie 2015

CIOCANELE DE PUI CU LEGUME


Ingrediente:

-         5-6 ciocanele de pui;
-         5-6 cartofi mari;
-         5morcovi mari,
-         2-3 linguri ulei de masline,
-         1 pahar vin alb,
-         1 crenguta cimbru verde;
-         1 lingurita cimbru uscat,
-         1 lingurita boia afumata,
-         1 lingurita pudra de usturoi,
-         1 lingurita zahar brun,
-         Sare, piper.

Preparare:
 Intr-o punga se amesteca cimbrul uscat, boiaua, pudra de usturoi, zaharul brun, sarea si piperul impreuna cu uleiul de masline si vinul alb.
Se taie cartofii in sferturi si morcovul rondele
Se spala ciocanelele de pui  si se usuca apoi impreuna cu morcovul si cartofii se pun in punga cu amestecul de condimente si se agita .
Se pun ciocanelele si legumele intr-o tava imbracata cu hartie de copt si se dau la cuptor circa o ora.

Pofta buna !


marți, 24 noiembrie 2015

BULGUR CU NAUT SI ROSII USCATE- DE POST


INGREDIENTE:

1 pahar bulgur,
200 gr naut fiert,
2-3 linguri ulei de masline,
2-3 linguri rosii uscate maruntite,
1/2 pahar apa sau supa de legume
sare, piper
patrunjel pentru servit

PREPARARE:
Intr-o tigaie nonaderenta se incinge uleiul de masline in care se caleste putin bulgurul, apoi se se adauga supa de legume sau apa si se condimenteaza dupa gust.
Cand bulgurul este pe jumatate fiert se adauga nautul si rosiile uscate.
Se serveste cald.

duminică, 22 noiembrie 2015

CHIFTELE CU SURPRIZE

Ingrediente:

1 kg carne, 
50 g franzela, 
2  cepe, 
3-4 catei de usturoi, 
1 ou,

2 gogosari murati
50 gr cascaval taiat cubulete
10 masline negre fara samburi
10 masline verzi fara samburi
Susan ,mac
piper, 
patrunjel sau marar, 
ulei pentru prajit 
sare fina. 


Mod de preparare:

Carnea se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata, o clipa, in apa rece si bine stoarsa si cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de ulei. La tocatura se adauga oul crud, un virf de cutit cu piper, 1/2 lingurita de sare fina, usturoiul taiat marunt si patrunjelul sau mararul taiat marunt; se amesteca bine. 
Pe o foaie de nailon se pun 1-2 linguri de faina sau pesmet amestecat cu susan, se ia cite o lingurita cu virf din compozitie, in mijlocul careia se pune un cubulet de cascaval , o maslina sau un cubulet de gogosar murat ,se trece prin faina sau pesmet si se formeaza chiftele rotunde. Se infierbinta tigaia fara grasime 3-4 minute, la foc mijlociu, se pune apoi untdelemn 1/2 cm. si imediat se asaza chiftelele unele linga altele, cate incap, neinghesuite; se rumenesc pe o parte, apoi se intorc pe partea cealalta. Cind sint gata se scot si se inlocuiesc cu altele, pe masura ce se prajesc.
Se servesc alaturi de masline si gogosar murat.Pofta buna!


SUPA CREMA DE LINTE ROSIE


Ingrediente pentru 4 portii :
500 gr linte rosie
2 litrii de apa
2 cartofi de marime medie
1 ceapa
1 morcov
1 tija de apio (telina)
Ulei de masline
Sare
Boia dulce si boia iute pentru décor


Preparare:
 Se toaca ceapa , morcovul , cartofii si tija de apio marunt si se pun la fiert impreuna cu lintea rosie intr-un litru de apa.
Dupa ce a fiert se paseaza  cu blenderul, se adauga uleiul de masline si se condimenteaza cu sare si boia.
Se serveste impreuna cu crutoane de paine .
Lintea rosie este benefica pentru organism deoarece este foarte usor digerabila, bogata in zinc, complex de vitamina b , fier, ajuta la scaderea colesterolului , boli cardioavasculare, acestea fiind doar cateva din proprietatile nutritive.